România a anunțat în această dimineață că va stopa eliberarea de cetățenii pentru Republica Moldova. Decizia a survenit după ce un raport întocmit de Ambasada României la Chișinău a ajuns la concluzia că ultimul moldovean care a primit cetățenie a fost văzut în ambasadă anul trecut, în luna martie. De atunci, toți cei care intră și cer cetățenie o fac exclusiv în limba rusă. Explicația pentru acest fenomen ciudat este simplă. Potrivit recensământului, după plecarea masivă a moldovenilor, în Moldova au rămas doar rușii.

”A trebuit să angajăm funcționari vorbitori de limbă rusă. Toată lumea care vine să ceară cetățenia României spune: ”daite grajdanstvo!”. Nu am mai văzut un moldovean care să vrea cetățenie de anul trecut. Chiar și atunci proporția rușilor care voiau să devină români era covârșitoare. La un singur moldovean care redobândea cetățenia reveneau 20 de ruși cu pașaport românesc”, a explicat ambasadorul României la Chișinău, Teleleu Tănase.

Ministerul de Externe al Rusiei a reacționat imediat printr-un comunicat semnat chiar de ministrul rus, Sergay Lavrov: ”este o încălcare a drepturilor rușilor din Moldova. Se face o discriminare uriașă. Și ce dacă nu știe limba română? Rusul are dreptul la cetățenia României ca orice moldovean. Dacă nu vor obține cetățenia, rușii din Moldova riscă să nu mai poată merge fără probleme în Europa. Pentru că drepturile lor sunt încălcate ne vedem nevoiți să intervenim cât de curând pentru a ne apăra concetățenii.”

http://moldovesti.info/wp-content/uploads/2015/05/Cetatenie-romana-copy.jpghttp://moldovesti.info/wp-content/uploads/2015/05/Cetatenie-romana-copy-150x150.jpgadminSocial
România a anunțat în această dimineață că va stopa eliberarea de cetățenii pentru Republica Moldova. Decizia a survenit după ce un raport întocmit de Ambasada României la Chișinău a ajuns la concluzia că ultimul moldovean care a primit cetățenie a fost văzut în ambasadă anul trecut, în luna martie. De...

Comentează