Doctori Honoris Causa gopnik copy

Academia de Științe a Moldovei revoluționează Dicționarul Explicativ. După ce a introdus litera ”â” în scriere, academicianul moldovean Leonea Jlob vine cu o propunere trăsnet. Acesta intenționează să introducă în DEX mai multe cuvinte vorbite de moldoveni. Potrivit academicianului multe din cuvintele moldovenești sunt grăite deja și la București, așa că ar îmbogăți mult limba română.

”Să luăm și același cuvânt pohui. Datorită formației Visul Carlei, România acum nu mai înjură cu mă doare-n pipilică. Toată lumea zice pohui. Ar fi păcat să nu introducem frumusețea de cuvânt în DEX. Și ar mai fi niște cuvinte care s-au înrădăcinat în bagajul lingvistic moldovenesc. Până și Ion Druță când vine în Chișinău zice că merge cu rutiera. Hai să fim serioși, limba română rămâne în urmă, trebuie îmbogățită cu cuvinte noi, frumoase”, a declarat pentru redactori moldovesti.info, academicianului Leonea Jlob.

Academia de Științe a Moldovei a luat act de solicitarea academicianului Jlob și va introduce următoarele cuvinte în DEX:

pohui – lipsă de interes față de ceea ce se petrece în jur; indiferență, indolență, apatie; pasivitate; sentiment resimțit de politicieni după ce au furat miliardul.
blea – Fire-ai tu să fii! Carpe diem!; Trăiește-ți clipa!; Alina Zotea!
rutieră – autobuz în care pasagerii circulă îngrămădiți într-un spațiu restrâns și unde răspândesc mirosuri neplăcute.
suka – femela câinelui; epitet acordat unei femei rele sau depravate, care se oferă bărbaților pe bani, Liuda Ghimpu.
dalbaiob – persoană cu mintea mărginită, care acționează fără judecată, redusă la minte, Plahotniuc.
pid…raz – homosexual sau persoană care este de neîncredere; vînzător, înșelător, perfid, trădător, Lupu.
ibati – a fi dezamăgit; deziluzie, decepție, Dodon.

Dacă aveți și alte propuneri, nu uitați să le scrieți în comentariile acestui articol, cu tot cu explicații. Academicienii vor să învețe cât mai multe cuvinte, ca să îmbogățească DEX-ul.

http://moldovesti.info/wp-content/uploads/2016/07/Doctori-Honoris-Causa-gopnik-copy.jpghttp://moldovesti.info/wp-content/uploads/2016/07/Doctori-Honoris-Causa-gopnik-copy-300x300.jpgadminSocial
Academia de Științe a Moldovei revoluționează Dicționarul Explicativ. După ce a introdus litera ”â” în scriere, academicianul moldovean Leonea Jlob vine cu o propunere trăsnet. Acesta intenționează să introducă în DEX mai multe cuvinte vorbite de moldoveni. Potrivit academicianului multe din cuvintele moldovenești sunt grăite deja și la București, așa...

Comentează